Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
wetboy
Lid
Woonplaats:
Berichten: 344
Lid sinds: 7 aug. 2008
6 augustus 2009, 02:15 uur | Bericht #45153
Forecast of 06/08/09 00.00


Een hoogterug zorgt ook vandaag donderdag voor mooi en warm weer met maxima dicht bij 30°. Vanaf het westen duwt een grootschalige hoogtetrog echter steeds meer naar het oosten waardoor de rug eveneens moet uitwijken naar Duitsland.

Aan de voorzijde van de trog bevindt zich nog een golvend KF en daar weer voor ontwikkelt zich een thermisch lagedrukgebied over Spanje dewelke in de loop van donderdag overdag het centrale deel van FR bereikt.

Van ver toont de situatie een klassiek plaatje van dreigend onweer na een warme periode en lijkt alles ook nog eens vrij dynamisch te zijn. Echter, zo’n vaart lijkt het allemaal niet te gaan lopen. Vooreerst bewijst de golvende storing west van onze regio reeds dat het allemaal weer niet zo erg dynamisch is en het golvende KF lijkt met tegenzin over ons land te gaan trekken vrijdagnacht.

Ook daarvoor is er wel een graad van onstabiliteit , al lijkt dat nogal tegen te gaan vallen, zeker vandaag. Reden is de veel te droge lucht die vanaf het SE wordt aangevoerd. De vochtigere voorwaardelijk onstabiele lucht ( en dus hoge TE850 waarden) bevinden zich immers vlak bij het front. Morgen zien we m.a.w nog maar weinig gebeuren al is laat op de avond in het SW van de regio een warmteonweer niet uitgesloten (NE-FR en evt nog net zuidelijke deel van W-VL).

Interessanter wordt het op vrijdag, althans voor een deel van de regio. Dan komt de thermische vore langs met flink wat CONV. Het traject dat dit laag zal volgen is echter wel niet bepaalt gunstig voor het westelijke deel van het verwachtingsgebied. Door het vrij oostelijke traject van het low zal daar immers de wind snel om gaan naar NNW met de gekende CAA in de grenslaag.

Hoge maxima en bijhorende onstabiliteit mogen ze daar wel voorzichtig vergeten. Elders kan het kwik vrijdag nog flink oplopen met zelfs nog een mogelijke 29° over de zandgronden. In de loop van de namiddag neemt daar de onstabiliteit flink toe en verwachten we onweersbuien.

Gezien de shear wel niet overweldigend zal worden en er niet echt sprake is van sterke WAA, en omdat de dynamiek tegenvalt in de hoogte (de hoogtetrog komt maar niet vooruit) houden we voorlopig geen rekening met zware toestanden al is wat hagel tot zo’n 2 cm en zeer lokale windpieken, altijd mogelijk. Meeste dreiging zal er nog zijn van de niet al te snelle beweging van de neerslagkernen waardoor lokale wateroverlast mogelijk wordt.

Vrijdagnacht worden de buien naar Duitsland verdreven.

Samenvatting:
Vrijdag vooral in het centrale en oostelijke deel van het verwachtingsgebied onweer, waarschijnlijk weinig dynamisch van aard.

Ook Zaterdag kans op onweer in de oostelijke regio's. zonder veel erg.

bron: Karim Hamid Donderkopsite | Gewijzigd: 8 augustus 2009, 10:53 uur, door PietBerger
Woonplaats: Erm (Drenthe)
Berichten: 585
Lid sinds: 3 jun. 2008
6 augustus 2009, 03:17 uur | Bericht #45154
Jij durft...
Waarom deze advertentie?
wetboy
Lid
Woonplaats:
Berichten: 344
Lid sinds: 7 aug. 2008
6 augustus 2009, 05:43 uur | Bericht #45155
Citaat van Mark-Emmen, donderdag 6 augustus 2009, 2:17 uur Jij durft...

KNMI durft ook al: Vrijdagochtend betrekt het in het (zuid)westen van het land en daar kan wat regen vallen. Onweer is ook mogelijk. In de middag ontstaan in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien, lokaal mogelijk met hagel. In het oosten wordt het nog 30 graden, terwijl in het westen de temperatuur amper de 25 graden haalt en aan zee de temperatuur ongeveer 20 graden wordt. Daar waait een zwakke tot matige noordwestenwind, terwijl in het oosten de wind nog uit een zuidoostelijke richting komt. (Update 5.45 - 06-08-09)

Guidance KNMI

Synoptische ontwikkeling
West van Schotland bevindt zich een omvangrijk laag. Dit trekt opvullend noordwaarts. Een hogedrukgebied ligt boven Scandinavië en heeft een uitloper over Duitsland. Op 500 hPa ligt de rugas van een omegablokkade langs ongeveer 10 OL. Deze rug trekt langzaam oostwaarts. De frontale zone behorend bij het laag op de Oceaan trekt vrijdag over ons land en blijft tot en met zondag boven het westen van Duitsland slepen.

Aan de grond zien we dan een uitloper van het Azorenhoog tot over het Noordzeegebied zodat we met een zwakke noord- tot noordwestelijke stroming te maken hebben. Maandag snoert een hoogtetrog over onze omgeving in zuidoostelijke richting af. Daarna hebben we in met een in het algemeen vrij noordelijk gelegen westcirculatie te maken waarin depressies tussen 60 en 65 NB oostwaarts trekken.

Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is grootschalig gezien zeer consistent. Ten aanzien van de frontpassage in de periode vrijdag tot en met zondag zijn er nog steeds onzekerheden. De Oper Uitvoer laat relatief weinig neerslag zien. In ongeveer 25% van de Leden valt er meer dan 3 mm neerslag/24 uur. Gezien de positie van het front is zaterdag en zondag de kans op grotere neerslaghoeveelheden in het oosten duidelijk groter dan in het westen.

Na de afsnoering van de hoogtetrog op maandag laten alle Leden een variatie op de westelijke stroming zien. In de positie en amplitude van de verschillende rug-trog systemen ontstaat in toenemende mate verschil. T850 ligt vanaf zaterdag rond 8 graden. De temperaturen komen daarmee rond of iets boven normaal uit. De kans op neerslag ligt rond 50%. De neerslag zal in het algemeen geen langdurig karakter hebben en de hoeveelheden komen slechts in ongeveer 20% van de Leden boven de 3 mm/24 uur.

Toelichting bij aanpassingen in tabel
Zonpercentages soms iets opgehoogd.

Samenvatting meerdaagse-periode
Eerst enkele onweersbuien. Daarna licht wisselvallig met een enkele bui.

Samenvatting EPS-periode
Grote kans op wisselvallig weer met iedere dag ongeveer 50% kans op neerslag. Temperatuur rond of iets boven normaal.

bron: knmi

bakkie koffie? Oetmorn | Gewijzigd: 6 augustus 2009, 06:09 uur, door wetboy
Richardus
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1286
Lid sinds: 27 jun. 2009
6 augustus 2009, 07:46 uur | Bericht #45158
Weinig kans op iets bijzonders dus... wat denk je waarom de daartoe aangewezen mensen er nog geen topic voor hebben aangemaakt in de daarvoor bestemde subsectie? Blijf je zo koppig regels negeren?
Harmos
Lid
Woonplaats: Voorschoten
Berichten: 473
Lid sinds: 26 jul. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 augustus 2009, 08:33 uur | Bericht #45160
Citaat van Richardus, donderdag 6 augustus 2009, 7:46 uur Weinig kans op iets bijzonders dus... wat denk je waarom de daartoe aangewezen mensen er nog geen topic voor hebben aangemaakt in de daarvoor bestemde subsectie? Blijf je zo koppig regels negeren?

De daartoe aangewezen mensen... Iedereen is vrij om zoiets te beginnen als ze er maar genoeg informatie in stoppen die relevant is. Daarnaast wordt er wel in het beginverhaal op de frontpage aangegeven dat vanaf vrijdag er meer kans komt op onweer! Dus ik kijk er wel lekker naar uit
Whatever weather you may encounter, enjoy.
Woonplaats: België
Berichten: 195
Lid sinds: 16 jul. 2009
6 augustus 2009, 08:53 uur | Bericht #45162
Even kijken wat de moderators hier van zullen zeggen .

Als het dan toch al open is.

Donderdagnacht komt het westen van Belgë onder invloed van een complex dat ontstaat boven Frankrijk

Vrijdagoverdag maakt vooral het oosten kans op onweer (zoals Kharim Hamid zegt) met daarbij kans op enkele dynamische buien.

WeatherService
Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 augustus 2009, 09:00 uur | Bericht #45163
Het ziet er allemaal weinig spannend uit.
Echter kan er bij deze setting toch altijd een behoorlijk aantal ontladingen plaatsvinden bij onweersbuien.

Ik ga in ieder geval een lekker genieten van mn vakantie. Vandaar dat er van mijn kant uit geen verwachting verschijnt.

gr. Piet
Mijn WebsiteMijn Twitter
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 augustus 2009, 09:07 uur | Bericht #45164
Citaat van Harmos, donderdag 6 augustus 2009, 8:33 uur De daartoe aangewezen mensen... Iedereen is vrij om zoiets te beginnen als ze er maar genoeg informatie in stoppen die relevant is. Daarnaast wordt er wel in het beginverhaal op de frontpage aangegeven dat vanaf vrijdag er meer kans komt op onweer! Dus ik kijk er wel lekker naar uit

Wij hebben destijds niet voor niets een subforum aangemaakt en 2 moderatoren aangesteld die er verstand van hebben want er werd verleden (en nu nog) steeds topic geopend met zeer weinig info en dat is niet de bedoeling. Piet Berger en Knightdoppler weten tenminste waar ze over praten.

Maar ik zit morgen lekker in Luxemburg

Woonplaats: Simpelveld
Berichten: 681
Lid sinds: 15 mrt. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 augustus 2009, 09:10 uur | Bericht #45166
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 6 augustus 2009, 8:07 uur Maar ik zit morgen lekker in Luxemburg

bel maar ff Jan, ik ben misschien met Lars Prignitz, rurwetter team onderweg.
Mijn WebsiteMijn Twitter
Woonplaats: Ternat, 15km W van Brussel (Belgie)
Berichten: 184
Lid sinds: 7 jul. 2009
6 augustus 2009, 09:10 uur | Bericht #45167
Euh, ik ging naar het forum en daar staat dit topic gewoon onder de noemer van onweerskansen hoor.
Dus neem ik aan dat, indien 'illegaal' gestart het hier een (in Belgie i.v.m. asielzoekers gebruikelijke term:) 'geregulariseerd' topic betreft
Alleszins uitkijken naar vrijdag want donderdag belooft al zeker weinig soeps te worden.
Op vrijdag houdt het KMI het overigens ook op 'kans op onweer' in het centrum en oosten.
Toedeloe
J
Skroei
Lid
Woonplaats: Jelsum / THV vliegbasis LWD
Berichten: 561
Lid sinds: 31 mei. 2008
6 augustus 2009, 09:59 uur | Bericht #45171
2 CAPE kaartjes dan maar..
Rtavn3611.png
Rtavn4211.png
Het is dus de vraag in welk deel van ons land de noordwestelijke wind dan al van invloed zal zijn..
Ik heb goede hoop dat het gebied met de severe convection mogelijk nog iets meer van het westen zal meenemen.
| Gewijzigd: 6 augustus 2009, 10:04 uur, door Skroei
Thunder & Lightning... irresistible.
melvin344
Lid
Woonplaats: Ruinen
Berichten: 312
Lid sinds: 16 jun. 2009
6 augustus 2009, 10:03 uur | Bericht #45172
Korreltje zout onweer:p
Woonplaats: Deventer/Enschede
Berichten: 2512
Lid sinds: 29 mei. 2008
6 augustus 2009, 10:10 uur | Bericht #45173
Ik zie het wel hoor, maar áls er wat komt zit ik in Deventer beter dan hier nog 1 dagje in Esch..
Kimmey
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 985
Lid sinds: 8 jun. 2007
6 augustus 2009, 10:32 uur | Bericht #45174
Het staat onder 'onweerkansen' dus dit topic heeft na mijn idee alle recht te bestaan.
Onweer komt er wel..., maar moet het spectaculair zijn om een topic te krijgen? | Gewijzigd: 6 augustus 2009, 10:35 uur, door talkyr86
Woonplaats: België
Berichten: 195
Lid sinds: 16 jul. 2009
6 augustus 2009, 10:38 uur | Bericht #45175
Het lijkt zoals Piet zegt niet allemaal 'gestructureerd' te verlopen ..

1 raad die ik kan geven= Geniet van vandaag, want het zal waarschijnlijk de laatste zomerse dag met onbewolkte hemel worden in de zomer van 2009..

WeatherService
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 augustus 2009, 11:11 uur | Bericht #45179
Citaat van Kimmey, donderdag 6 augustus 2009, 10:32 uur Het staat onder 'onweerkansen' dus dit topic heeft na mijn idee alle recht te bestaan.
Onweer komt er wel..., maar moet het spectaculair zijn om een topic te krijgen?


Er zijn ook mensen die iets kunnen verplaatsen. En het gaat er niet om van alle recht om te bestaan want er zijn hiervoor twee mensen aangesteld die er veel verstand van hebben en die de situatie goed kunnen voorspellen. Jij zou het toch ook niet leuk vinden als je verkeerde info krijgt en dat je door die info hoopt hebt op onweer en later niets krijgt.

Maar on topic. Ieder bericht wat er nu volgt of het nu wel of niet goed staat wordt verwijdert.
Martijn
Lid
Woonplaats:
Berichten: 195
Lid sinds: 27 jul. 2006
6 augustus 2009, 11:34 uur | Bericht #45181
Citaat van WeatherService, donderdag 6 augustus 2009, 10:38 uur 1 raad die ik kan geven= Geniet van vandaag, want het zal waarschijnlijk de laatste zomerse dag met onbewolkte hemel worden in de zomer van 2009
Lol
Mag ik ook een keer in jouw glazen bol kijken? 25+ en onbewolkt kan het eind augustus en in september nog altijd worden na vandaag.
clickie says: Margaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 augustus 2009, 11:37 uur | Bericht #45182
De dls waarde (zoals je op het eerste plaatje kunt zien) is 15 m/s en de srh (op tweede plaatje) net 100 dat zijn absoluut geen goede waardes Had liever alles wat hoger gehad.Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 15 mei. 2008
6 augustus 2009, 11:51 uur | Bericht #45183
Ik wacht liever de berichten af van de moderatoren dan een copy past stukje dat iedereen overal kan neerzetten.
Als ik rode letters zie staan op de homepage dan ga ik meestal verder zoeken naar het topic van Piet Berger. In het verleden hebben heel veel sites het mis gehad en dit forum is de enige betrouwbare. Ik zie verder geen topic aangemaakt door een moderator wat betreft onweer voor morgen. Dus dan zal het wel of niet komen

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 augustus 2009, 11:53 uur | Bericht #45184
Onweer zal er morgen zeker wel komen alleen het zal voor de chasers niet spannend genoeg zijn om op pad te gaan, daarvoor zijn de waardes veel te laag.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.876 topics, welke bij elkaar 433.217 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 274 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 274, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Totale Zonsverduistering

21 augustus

Fotowedstrijd

Augustus 2017

AWM

Het weer in de Alpen

Onweerskansen

Algemeen 2017

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden