Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3375
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 september 2016, 00:02 uur | Bericht #474525

Zwarte maan in deel van de wereld 


Geplaatst: 28 september 2016 - 08:49 uur
  
Vrijdag aanstaande is er in een deel van de wereld sprake van een zwarte maan. Dat klinkt reuze spannend maar dat is het niet echt. Een zwarte maan (black moon) is een 'speciale' nieuwe maan.


Omdat een nieuwe maan niet te zien is hier een foto van een volle maan. Foto Ab Donker.

Zwarte maan, tweede nieuwe maan in een maand
De maancyclus, de periode om alle schijngestalten van de maan te doorlopen duurt ruim 29,5 dagen. Dit is de periode van volle maan tot volle maan. In deze cyclus komen alle schijngestalten aan bod, nieuwe maan, eerste kwartier en laatste kwartier. Circa eens in de 36 maanden komt het voor dat we in een kalendermaand twee volle manen of twee nieuwe manen hebben. In het geval van een tweede volle maan in een maand spreken we van een blauwe maan, betreft het een tweede nieuwe maan dan noemen we dat een zwarte maan.

Andere zwarte manen
In de astronomie wordt de term zwarte maan ook voor andere nieuwe manen gebruikt:
  • Wanneer een astronomisch seizoen vier nieuwe manen kent, dan is de derde nieuwe maan een zwarte maan.
  • Heel af en toe komt er in februari geen volle maan voor. In dat geval spreken we ook van een maand met een zwarte maan. In februari 2018 zal dat weer het geval zijn.
  • En de dus de al eerder genoemde tweede nieuwe maan in een kalendermaand.
Wat is een nieuwe maan
Een maancyclus loopt van nieuwe maan naar eerste kwartier en dan naar volle maan. Gedurende die periode spreken we van een wassende maan. Na volle maan neemt de schijngestalte weer af en komen we via laatste kwartier weer bij nieuwe maan. Tijdens de afname spreken we van een krimpende maan.

De maan draait om de aarde en wordt deels verlicht door de zon. Het zonlicht dat de maan weerkaatst zien wij op aarde. Afhankelijk van de positie van de aarde en de maan ten opzichte van de zon, wordt de schijngestalte van de maan bepaald. 


De schijngestalten van de maan, wat wij op aarde van de maan zien is afhankelijk van de onderlinge posities.

Bij een nieuwe maan staat de maan tussen de aarde en de zon in. Op het maandeel dat wij vanaf de aarde kunnen zien valt dan geen zonlicht en de maan is zo onzichtbaar. Bij een volle maan wordt juist het hele maandeel verlicht dat wij kunnen zien vanaf de aarde. Staan de zon, de aarde en de maan op dat moment exact in een rechte lijn dan is er sprake van een maansverduistering. De schaduw van de aarde valt dan over de maan.

Vrijdag zwarte maan
Vrijdag is het in een deel van de wereld nieuwe maan. Bij ons in Nederland is dat niet het geval. Dat komt door de tijdzones waarin we leven. In Nederland valt nieuwe maan op 1 oktober om 02:12. Geen tweede nieuwe maan in september en dus ook geen zwarte maan voor ons. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada is het nog wel de 30 september en dus kan men daar wel genieten van de zwarte maan.

Hoewel genieten? Er is natuurlijk helemaal niets te zien want een nieuwe maan is nooit te zien. Bewolkt of onbewolkt, het maakt niet uit. Er valt geen licht op de maan en dus is de maan onzichtbaar. Het zijn wel de ideale nachten om naar de sterrenhemel te turen omdat er geen storend licht is van de maan.

Zwarte maan bij ons
Snelle rekenaars die bovenstaande hebben gelezen hebben natuurlijk al lang door dat wij ook niet lang hoeven te wachten op een zwarte maan. 1 oktober is het nieuwe maan, Tel er zo'n 29,5 dagen bij op en we zitten nog steeds in oktober. Inderdaad, 30 oktober 2016 is de tweede nieuwe maan van oktober een feit, oftewel we hebben een zwarte maan in Nederland. Geen volle maan rond Halloween, maar een zwarte maan. Dubbel eng, het is wel maar je ziet het niet..


De schijngestalten in oktober. Bron: kalender-365.nl

Bron: http://www.weerplaza.nl


 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.871 topics, welke bij elkaar 433.205 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 232 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 232, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Onweerskansen

Algemeen 2017

Totale Zonsverduistering

21 augustus

AWM

Het weer in de Alpen

Fotowedstrijd

Augustus 2017

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden