Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: noordoost Brabant
Berichten: 624
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 november 2016, 14:56 uur | Bericht #475351
VN verwacht dat 2016 warmste jaar ooit wordt
2016 wordt volgens berekeningen van het VN-orgaan World Meteorological Organization (WMO) wereldwijd het warmste jaar ooit. Het record zou daarmee in drie opeenvolgende jaren worden verbroken. Dat zou tevens betekenen dat zestien van de zeventien warmste jaren ooit in de 21ste eeuw plaatsvonden. 

De wereldwijde temperatuurstijging sinds de tijd vóór de industrialisatie zal in 2016 vermoedelijk uitkomen op 1,2 graden. De temperatuurstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. In het begin van 2016 had ook weerfenomeen El Niño invloed op de temperatuur.

"Door klimaatverandering komt er vaker extreem weer voor", zegt WMO-voorzitter Petteri Taalas. "Hittegolven en overstromingen die eerst eens per generatie voorkwamen, vinden nu vaker plaats."

Hitterecords
Volgens het WMO is de oplopende warmte in de laatste jaren van invloed geweest op zeker de helft van de gevallen van extreem weer.

In 2016 zijn al verschillende hitterecords gesneuveld. Zo werd het in het Zuid-Afrikaanse Pretoria in januari 42,7 graden en in Mae Hong Son in Thailand reikte het kwik in april tot 44,6 graden. Vervolgens sneuvelde in het Indiase Phalodia in mei een warmterecord met 51 graden, gevolgd door een record in Koeweit in juli. Daar werd het toen 54 graden in Mitribah.

Klimaatakkoord
Sinds vorige week zijn de meeste landen vertegenwoordigd op de wereldklimaatconferentie in Marokko, die volgt op het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten.  

CO2-onderzoeksbureau The Global Carbon Project (GCP) maakte eerder op maandag bekend dat de wereldwijde CO2-uitstoot voor het derde jaar op rij stabiel is. Dit is echter niet genoeg om klimaatveranderingen als extreme hittegolven tegen te houden.

De wereldwijde CO2-uitstoot zal in 2030 naar verwachting zo’n 54 tot 56 gigaton zijn. Dat is veel meer dan de 42 gigaton om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden te houden.

http://www.nu.nl/klimaat/4350663/vn-verwacht-2016-warmste-jaar-ooit-wordt.html
Records sinds 2016:
Maximum: 22 juni 2017 34,9ºC
Minimum: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 11 feb. 2017 3 cm
Hagel: 25 april 2016 0,4 cm
Onweer: 23 juni 2016
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1113
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 november 2016, 19:28 uur | Bericht #475361

Wereldwijd warmste jaar ooit

2016 wordt zeer waarschijnlijk het warmste jaar ooit. Maand op maand zijn records verbroken, en het is daarom halverwege november al zeer waarschijnlijk dat 2016 het warmste jaar gaat worden sinds de metingen zijn begonnen. Daarmee wordt de huidige recordhouder, 2015, verdrongen naar de tweede plek. De WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) maakte vandaag dit nieuws bekend. 


De temperatuur in 2016 ligt dit jaar elke maand ver boven de eerdere metingen uit de vorige warme jaren

2016 komt op een gemiddelde temperatuur uit die maar liefst 1,2 graden boven het gemiddelde van voor de industriële revolutie ligt. Dat dit jaar zo extreem warm verloopt, is overigens geen verrassing. 2015 liep uit op het warmste jaar tot nu toe mede dankzij El Niño. Omdat er altijd een naijleffect is, de opgewarmde oceaan koelt niet meteen weer af, wisten we dat El Niño ook dit jaar nog voor bijzonder hoge temperaturen zou zorgen. De laatste maanden zien we dat de invloed van El Niño aan het verdwijnen is in de wereldwijde temperaturen waardoor we beetje bij beetje weer op het niveau van 2015 uitkomen.

Nederland geen recordjaar
Inmiddels is in de Grote Oceaan sprake van La Niña, de tegenhanger van El Niño. De invloed van La Niña is veel kleiner. Het ligt daarom in de verwachting dat we in 2017 wereldwijd een fractie lagere temperaturen zullen zien. Zeker is dat echter niet, want de broeikasgassen blijven hun werk doen in het opwarmen van de aarde.

In Nederland beleven we overigens geen recordjaar. De meteorologen van Weerplaza schatten in dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt tussen de 10,0 en 10,5 graden zal uitkomen, er vanuit gaande dat december min of meer normaal verloopt. Daarmee komt 2016 ergens tussen de 10e en 20e plek van warmste jaren sinds 1901 uit. 


Nee, deze grafiek is niet overdreven. Het gaat erg hard met de temperatuurstijging op dit moment en we kunnen alleen maar hopen dat de maatregelen en het einde van El Niño ervoor zorgen dat dit stopt. 

In andere delen van de wereld worden wel records verbroken. Met name op de polen was het extreem warm met als gevolg dat er een recordlage hoeveelheid ijs ligt voor deze tijd van het jaar. In de Noordpoolregio was het recent soms 20 graden warmer dan normaal. Zou je dat vertalen naar Nederland dan zou het 28 graden worden halverwege november. Dat soort extremiteiten blijven ons gelukkig bespaard.

De consequenties van het opwarmende klimaat zijn wereldwijd echter voelbaar, ook in Nederland. In Marrakesh, Marokko, is vandaag de klimaatconferentie COP22 begonnen, waar de meest recente kennis door wetenschappers wordt besproken. Het akkoord van Parijs en de daadwerkelijke uitvoering daarvan, dus het omzetten van de doelstellingen naar maatregelen, vormen de belangrijkste onderwerpen.

Bron: Weerplaza  | Gewijzigd: 14 november 2016, 19:29 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.871 topics, welke bij elkaar 433.205 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 273 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 273, lezen 4 mensen het topic "Uitbarstingen van de zon en aurora borealis".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

AWM

Het weer in de Alpen

Fotowedstrijd

Augustus 2017

Onweerskansen

Algemeen 2017

Totale Zonsverduistering

21 augustus

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden