Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1556
Lid sinds: 13 jan. 2015
13 februari, 09:16 uur | Bericht #478801

Hoogste dam VS staat op instorten, 188.000 Californiërs geëvacueerd


Een luchtfoto van de Oroville Dam 
© EPA

In Noord-Californië is een massale evacuatie op gang gekomen vanwege instortingsgevaar van een dam.

Het gaat om de Oroville Dam, de hoogste in de VS. Een zogenoemde noodoverlaat, een waterweg die het overtallige water wegvoert, is er slecht aan toe.

GEEN oefening

'Onmiddellijke evacuatie van de lager gelegen delen van Oroville en de gebieden stroomafwaarts. Dit is GEEN oefening' waarschuwt de sheriff de inwoners van Oroville en omstreken op sociale media. 188.000 mensen is opgeroepen om direct naar veilige gebieden te vertrekken.

De Oroville Dam (foto: EPA)

Door de hevige regen van de laatste dagen steeg het waterniveau van Lake Oroville tot gevaarlijke hoogte. Zaterdag ontstond daardoor een zinkgat in het midden van de overlaat. De erosie zorgde ervoor dat grote stukken beton werden meegesleurd door het water en het gat bleef maar groeien.

Waterkrachtcentrale en beschermingsmiddel 

Ingenieurs besloten daarom een tweede (nood)overlaat te openen om al het water weg te voeren. Maar ook deze kon al snel de grote volumes water niet aan en erosie zorgde ervoor dat de waterweg op instorten kwam te staan. 

Het stuwmeer heeft een capaciteit van 4,3 miljoen kubieke kilometer en heeft een belangrijke functie in de watervoorziening van Californië. De Oroville Dam functioneert als een waterkrachtcentrale en als beschermingsmiddel tegen overstromingen.
RTL Nieuws / ANP
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/hoogste-dam-vs-staat-op-instorten-188000-californiers-geevacueerd

 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1556
Lid sinds: 13 jan. 2015
14 februari, 13:01 uur | Bericht #478820

Herstel Amerikaanse dam gaat mogelijk twee weken duren


Onderzoek bij het beschadigde gedeelte van de dam. 
© EPA

Het herstel van de dam bij het Amerikaanse Oroville gaat mogelijk twee weken duren. Dat betekent dat de bijna 200.000 mensen die zijn geëvacueerd, pas na die periode naar huis kunnen terugkeren.

Dat hebben de autoriteiten laten weten aan de inwoners. De streek onderaan de 230 meter hoge dam moest zondag worden ontruimd toen een verzakking werd ontdekt in een afvoerkanaal. 
Het stuwmeer was boordevol door de hevige regenval van de laatste tijd. Gisteren leek het gevaar voor een doorbraak iets te zijn afgenomen. De dam in het meer van Oroville, 200 kilometer ten noordoosten van San Francisco, is de grootste in de Verenigde Staten.
 
aren geleden werd in een rapport al gewaarschuwd dat de dam mogelijk niet sterk genoeg was en dat de noodafvoer moest worden verbeterd. Met die aanbevelingen werd toen niets gedaan.

Chaos op de wegen

De evacuatie leidde gisteren tot chaos op de wegen rond Oroville. Mensen gaven massaal gehoor aan de oproep om het gebied te verlaten en dat zorgde voor overvolle wegen en lange files. De meesten kozen voor Highway 99 naar het noorden, weg van het gebied waar het water naartoe stroomt bij een overstroming.RTL Nieuws
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/herstel-amerikaanse-dam-gaat-mogelijk-twee-weken-duren
Waarom deze advertentie?
Lako
Lid
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2190
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari, 16:52 uur | Bericht #478824
Californië eerder gewaarschuwd voor risico's van Oroville-dam


©EPA
Vanuit helikopters worden rotsblokken in het gat in de noodafvoer gedumpt EPAMilieuorganisaties hebben de autoriteiten van Californië al twaalf jaar geleden gewaarschuwd dat er problemen konden ontstaan bij de Oroville-dam als de druk op de dam te hoog zou oplopen. Zondag en gisteren moesten 188.000 mensen uit de omgeving van de dam hun woning verlaten omdat de noodoverlaat, een noodafvoerweg voor het water, dreigt te bezwijken. 

Het waterpeil in het stuwmeer bij de dam is sterk gestegen door hevige regenval. De dam zelf is intact, maar in de wand van de noodafvoer is door de immense druk van het water een gat geslagen. De milieugroepen voorzagen in 2005 al dat de afvoerweg in een noodsituatie ontoereikend zou zijn en stelden voor om de afvoer ingrijpend te verstevigen. Maar de plannen werden destijds van tafel geveegd, omdat met de uitvoering miljoenen dollars zouden zijn gemoeid.


©AFP
Reparatieploegen zijn al dagen bezig om vanuit helikopters zakken met rotsblokken in het gat van de afvoerwand te storten. Door het gat spuit water met enorme kracht de omgeving in, en slaat daar grote gaten in de bodem. Ook die gaten worden zo goed mogelijk opgevuld met rotsblokken. 

Intussen is het peil in het stuwmeer enigszins gedaald en lijkt het directe risico op een grote ramp geweken, maar een terugkeer voor de omwonenden is nog niet in zicht. De reparatieteams werken onder grote tijdsdruk, omdat er voor de komende dagen opnieuw hevige regenval wordt voorspeld. 

We doen er alles aan om de dam in orde te krijgen zodat de mensen hier zonder angst kunnen wonen.
- Gouverneur Jerry Brown van Californië


"We doen er alles aan om de dam in orde te krijgen, zodat de mensen hier zonder angst kunnen wonen. Het is heel complex", zei gouverneur Jerry Brown van Californië afgelopen nacht tegen de pers. 

Brown heeft president Trump gevraagd de noodtoestand uit te roepen voor het gebied, op zo'n 100 kilometer ten noorden van de stad Sacramento, zodat er federale hulp voor de gedupeerden kan worden ingeroepen. 

Bron: nos.nl | Gewijzigd: 15 februari, 08:58 uur, door Joyce.s
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.869 topics, welke bij elkaar 433.198 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 149 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 149, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen 21 tem 24 mei 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Augustus 2017

Zomer

Discussietopic 2017

Onweerskansen

Algemeen 2017

Cassini

Haar laatste missie

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden