Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4231
Lid sinds: 5 jul. 2011
31 mei, 19:45 uur | Bericht #480209

Het is 1 juni, de meteorologische zomer gaat van start!
Het seizoen waar velen toch steeds naar uit kijken! Terrasjes doen, festivals, vakantieperiode, hittegolven afgesloten met onweer, en nog zoveel meer! Nu, we mogen zeker niet klagen met het weer dat we in mei hebben gekregen, mei is bijna 2 graden te warm verlopen met als uitschieter 27 mei toen in De Bilt 31,9 graden werd genoteerd.

Hoe gaat de zomer van start?
De zomer gaat zeker niet slecht van start, we beleven enkele mooie warme dagen die opbouwen richting vrijdag waar we in delen van de Benelux toch weer richting de 30 graden gaan Dit zal misschien wel worden afgesloten met nodige klank- en lichtspel, daarover lees je meer in de discussietopics rond onweer. Na het weekend moet de temperatuur even een stap terugzetten, daarna lijkt het terug zachter te worden, maar daarover is nog onzekerheid.

  | Gewijzigd: 31 mei, 23:35 uur, door svenne
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4231
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 juni, 12:59 uur | Bericht #480225
Dat het na vrijdag/weekend frisser zou worden, is al even redelijk duidelijk. Maar naar eind volgende week toe komt het ECMWF-model weer aangedraafd met zomerse temperaturen, zeker iets om te blijven volgen! 

Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1224
Lid sinds: 7 jun. 2011
3 juni, 18:54 uur | Bericht #480281
Dinsdag onstuimig?

Na het mooie weer en onweer vaan afgelopen dagen, wordt het dinsdag een onstuimige dag. Een lagedrukgebied trekt langs de kust vanuit het zuidwesten naar het noordoosten. Dit lagedrukgebied brengt behoorlijke frisse lucht mee en dan zeker in vergelijking met afgelopen dagen.


Het laagje volgens GFS


Lage temperaturen verwacht volgens GFS om 12 UTC (=14:00 uur)

Wat ook niet in de schaduw mag blijven zijn de windstoten. Aan de Zeeuwse kust zijn windstoten tot 100 km/u mogelijk. In het binnenland van België en zuid Nederland windstoten tot 90 km/u en verder naar het noorden afnemend tot 75 km/u. Dit wordt ondersteund door zowel het Europees model als het Amerikaans model.


Windstoten tot 100 km/u mogelijk aan de Zeeuwse kust

Hoe het een en ander gaat verlopen (komt het heel misschien tot storm?????) zal de komende dagen bekend worden als ook de korte termijn modellen binnen bereik zijn.
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen..... Kortom alles wat extreem is!
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1466
Lid sinds: 13 jan. 2015
5 juni, 10:26 uur | Bericht #480297

Guidance modelbeoordeling


Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 06 juni 2017 24.00 locale tijdGuidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
De stroming is zuidwestelijk. Een zwakke NW-ZO boven de Noordzee trekt oostwaarts en ligt overdag boven het westen van Nederland. De occlusie is herkenbaar aan een Theta-W 850 hPa rug. In de nacht naar dinsdag activeert een volgende zwakke occlusie boven Nederland. Vanmiddag vindt in een complexe frontale zone sterke cyclogenese plaats rond 47 N 10 W in de linkeruitgang van de straalstroom. Het resulterende lagedrukgebied trekt over het ZO van Engeland NO-waarts en ligt dinsdag 18 UTC ten NW van Den Helder. De bijbehorende koufrontocclusie met toenemend convectief karakter trekt dinsdagochtend van ZW naar NO over Nederland. In de namiddag en avond draait aan de zuidflank van het lagedrukgebied een occlusie in over het W of NW van Nederland, deze secundaire ontwikkeling leidt tot een verder uitdiepen en vorming van een secundair laag aan de ZO-flank van het laag. Aan de zuidflank van de ingedraaide occlusie is er indicatie voor een "stingjet".

Modelbeoordeling:
In de baan van het laag van dinsdag zijn er significante verschillen waarbij het in de Harmonie uitvoer het meest NW-lijk uitkomt en het windveld aan de Z/ZW-flank het minst ontwikkeld is. De Hir- en EC12 uitvoer zijn eensluidend met een ZO-lijker gelegen kern en wat sterker windveld. Ten opzichte van de vorige EC en Hir uitvoer komt het laag wat zuidelijker uit met als gevolg dat het maximale windveld langs de ZW kust komt, daarna neemt de gradient wat af. De oorzaak is dat de ingedraaide occlusie bij deze uitvoer veel sterker ontwikkeld is (vrijkomen van latente warmte). Aangezien de dynamische component van de ontwikkelende ingedraaide occlusie minder ontwikkeld is in de Harmonie uitvoer, zijn we momenteel geneigd de lijn van de Hir/EC uitvoer te volgen. In de EC18 uitvoer blijft het windveld tot en met woensdag 18 UTC boven het Waddengebied aanwezig. De koufrontocclusie gaat vooral boven het NO gepaard met duidelijke lijnconvectie. Uiteraard is deze het meest ontwikkeld in de Har36 uitvoer.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Tx dinsdag wordt in de ochtend bereikt ten NO van de koufrontocclusie.

Wind:
Het windveld van het laag bereikt halverwege dinsdagochtend de ZW-kust. Het trekt vrij snel noordwaarts waarbij de gemiddelde wind op de kust varieert van 8 (Harmonie-) tot 9 Bft (Hir en EC uitvoer). We gaan vooralsnog uit van 8, mogelijk 9 Bft. Uitschieters komen tussen 40 en 50 kt uit met in de Hir uitvoer in de middag kortdurend circa 55 kt. (exacte waarde niet presenteerbaar), de EC18 uitvoer laat dinsdagavond in het NW kustgebied uitschieters van >56 kt zien. Woensdagmiddag komt er een wat groter gebied met uitschieters >56 kt in het Waddengebied. Bij de lijnconvectie op het koufront tot circa 45 kt, uiteraard het meest ontwikkeld in de Harmonie uitvoer. De EC0412 Eps uitvoer geeft alleen voor Vlissingen ca 10% kans op uitschieters van 100 km/uur of meer, voor de rest van de beschikbare locaties is dit minder dan 5%. De GlamEps uitvoer (gaat maar tot di 18 UTC) laat voor het ZW kustgebied kansen tot ca 20% zien. Interne kansschatting geeft voor windstoten langs de kust 22% kans op overschrijding van het oranje criterium, voor onweersbuien met windstoten > 75 km/uur 35%.

Bewolking:
Boven zee bij de occlusie van vandaag lokaal ST. Verder zie neerslag.

Neerslag:
Bij de occlusie van vandaag lokaal convectieve bewolking tot max FL150 met een kleine kans op FL180. Deze activeert in de nacht weer wat, De koufrontocclusie van dinsdag laat convectie toe tot FL300, kans op onweer is dan ook groot. Schering dan 20-30 kt, lijnconvectie multicell/squall. Convectieve component is uiteraard het sterkste in de Harmonie uitvoer. In de ingedraaide occlusie aan de zuidflank van het laag duidelijke verschillen. In de Harmonie uitvoer vnl convectieve neerslag, in de Hir/EC uitvoer dynamisch. We gaan van het laatste uit.

Zicht:
Geen opmerkingen.

Paraaf meteoroloog: huiskampUitgifte: 05/06/2017 05.37 uur LT.
Bron: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling 


http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/aktuell/slv_eur_1h_movd1.gif 

Wat is een stingjet:
Hij heeft zijn naam te danken aan de haakvormige staart, die lijkt op de staart van een schorpioen.Een stingjet kan hele hoge windsnelheden behalen, met flinke schade tot gevolg.Denk hierbij bv aan de storm van 1987.
stingjets ontstaan waar de lucht naar beneden schiet van een warmtefront naar een koufront

http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1002/wea.2795/asset/image_n/wea2795-fig-0002.png?v=1&t=j3jw7c9o&s=bed793e9d2e02f3c66ecb6dca5c40e5fb2bfb4c0 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/European_Windstorm_Conceptual_Model.jpg/1024px- European_Windstorm_Conceptual_Model.jpg  | Gewijzigd: 5 juni, 11:04 uur, door Joyce.s
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1102
Lid sinds: 11 okt. 2010
5 juni, 11:28 uur | Bericht #480298
Na aftocht van een actief laag (Zuid Engeland - Noordzee - Z-Scandinavie) wordt donderdag met het inkomen van een Frans hoog de weg vrijgemaakt voor veel warmere en drogere lucht vanuit het westelijke Middellandse Zee gebied. Vooral het weekend wordt zomers warm met lokaal op zondag in weer tropsiche temperaturen. (>30°C)


ECMWF voor zondag, ook de Benleux pakt een staartje meer van de warmte, vooral zuid en midden Europa krijgen te maken
met extreme warmte (hittegolg)


Begin volgende week dan weer wat afkoelend voordat de zuidelijke warmtepomp weer opnieuw wordt opengedraaid en het in het weekend opnieuw zeer warm gaat worden

 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: noordoost Brabant
Berichten: 596
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 juni, 17:41 uur | Bericht #480404
Morgen wordt het nog warmer dan vandaag, namelijk 26 tot 29ºC. We komen in het zuidoosten dus weer dicht bij tropische waarden.
Maar 's middags komt er een klein koufront vanuit het westen, dit front bereikt de oostgrens meer richting de avond. De wind komt achter het front van zee en voert dus koelere lucht aan. Maar ondanks dat dit een vrij grote temperatuursdaling veroorzaakt, is de kans op onweer redelijk beperkt.
Op het front zijn enkele buien mogelijk (in buienlijn) waarbij ook een enkele dondersklap kan voorkomen, maar dit zal niet heel veel voorstellen. (CAPE is vrij laag: 200 tot 700 J/kg aan de oostgrens).


De maandag is een ander verhaal, dan is het afgekoeld naar 19 à 20ºC en vrij rustig weer.

In de pluim verschijnt inmiddels de volgende opbouwende warmte, dat zal dan richting donderdag 15 juni zijn.
| Gewijzigd: 10 juni, 17:46 uur, door W. in t Erland
Records sinds 2016:
Maximum: 22 juni 2017 34,9ºC
Minimum: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 11 feb. 2017 3 cm
Hagel: 25 april 2016 0,4 cm
Onweer: 23 juni 2016
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4231
Lid sinds: 5 jul. 2011
13 juni, 13:23 uur | Bericht #480440
Kijken we even wat verder dan de komende dagen (waarin de warmte zich terug opbouwd tot en met donderdag) dan zien we het Europese weermodel ECMWF met dikke zomerse kaarten voorbijkomen richting begin volgende week:

Bekijken we de hoofdrun van hierboven in de pluim, dan zien we dat het scenario richting dinsdag toch heel wat ondersteuning krijgt. Daarna wordt de spreiding weer een pak groter en krijgt het warme scenario weer minder ondersteuning.
Maar er is nog een 'maar'. En dat is het Amerikaanse model GFS, hieronder een kaart van wat de hoofrun in de laatste run laat zien voor diezelfde dinsdag:Als ik dan de laatste pluimen wat volg van GFS, dan trekt deze toch stilaan richting het ECMWF scenario. Hieronder de pluim geldig voor Brussel, op die dinsdag zaten er gisteren nog maar 2 leden op die voor het warme scenario gingen. Nu zijn er dit nog meer, maar de uitkomst hiervan is nog niet zeker. Wordt zeker en vast vervolgd! 

Woonplaats: noordoost Brabant
Berichten: 596
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 juni, 13:47 uur | Bericht #480467
Citaat van svenne, dinsdag 13 juni 2017, 13:23 uur Kijken we even wat verder dan de komende dagen (waarin de warmte zich terug opbouwd tot en met donderdag) dan zien we het Europese weermodel ECMWF met dikke zomerse kaarten voorbijkomen richting begin volgende week.

Maar er is nog een 'maar'. En dat is het Amerikaanse model GFS, GFS houdt het hoofd koel.

Inmiddels is GFS ook grotendeels bijgedraait (GFS heeft de maximumtemperaturen 's zomers standaard net iets te laag).
Daarmee staan de komende dagen in het teken van de warmte, en veel zon.

De weerkaart
Op de weerkaart ziet het er als volgende uit: De Benelux ligt direct onder een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Centraal-Europa tot Groot-Brittannië.
- Daardoor is er hier nauwelijks wolkenvorming en dus kan de zon maximaal schijnen en opwarmen.
- Daardoor waait er hier een aflandige wind, en geen wind van zee.
- Daardoor wordt in Spanje en Zuid-Frankrijk lucht vanuit de Sahara aangevoerd, deze lucht bereikt ons gelukkig voorlopig niet!


Neerslag
De pluim laat, zoals bij deze hogedruk te verwachten is, nauwelijks neerslag zien.

Dit is de pluim van zuid-NL, maar de pluim van Midden-NL laat weinig verschil zien.

Nog wel qua neerslag 2 kleine puntjes:
1. Maandag zou er in Groningen een heel klein buitje kunnen vallen (zwak neerslagssignaal)
2. Dinsdag zou er in de hele Benelux (uitzondering West-Vlaanderen & Zeeland) een kort licht buitje kunnen vallen (eveneens kleine kans)

(3. in de verte zien we donderdag/vrijdag een mogelijk neerslagssignaal opdoemen, maar dat duurt nog even en is nog onzeker (zie pluim))

Temperatuur
Met deze zonneschijn wordt het kwik flink omhoog gejaagd. Vandaag breekt vanuit het westen de zon door, en kan het kwik regionaal stijgen tot 25ºC.

Morgen heeft de zon vrij spel, in een vrij groot gedeelte komt de temperatuur uit op of onder de 30ºC. Aan de kust ongeveer 26ºC.


Maandag wordt het nog warmer, dan in Brabant en op de Kempen 33ºC mogelijk, aan de kust is het niet heet maar wel lekker warm met 27ºC.


Dinsdag komt er wat verkoeling vanuit het noorden, het is dan alleen in het zuiden van Vlaanderen en Zuid-Limburg nog tropisch. In het noorden is het met 22ºC weer wat koeler.


Daarna is woensdag nog een fractie koeler dan dinsdag, maar donderdag zijn er weer signalen dat de tropische lucht terugkeert.

Hittegolf mogelijk?
Hittegolf: minimaal 5 aaneengesloten dagen 25+, waarvan 3 dagen 30+

De kans op een landelijke hittegolf is tot dusver klein, maar een regionale hittegolf in het zuiden is zo gek nog niet.
Daarvoor moet het zondag en maandag 30ºC worden, dat gaat zondag lokaal en maandag op grote schaal lukken.
Dinsdag moet het ook 30ºC worden, dit wordt lastig, gaat waarschijnlijk alleen in het uiterste zuiden lukken.
Woensdag moet het 25ºC worden, dit gaat onder de grote rivieren waarschijnlijk wel lukken.

Donderdag volgt een 'escape' in het geval het dinsdag geen 30º geworden is maar woensdag wel 25ºC. Donderdag kan namelijk ook de 3de tropische dag worden voor het zuiden. | Gewijzigd: 17 juni, 15:44 uur, door W. in t Erland
Records sinds 2016:
Maximum: 22 juni 2017 34,9ºC
Minimum: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 11 feb. 2017 3 cm
Hagel: 25 april 2016 0,4 cm
Onweer: 23 juni 2016
Lako
Lid
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2175
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni, 10:01 uur | Bericht #480470
Regionale hittegolf in de maak
Het is de komende dagen warm in ons land. Daarbij wordt het maandag op veel plaatsen in het binnenland 30 graden. Dinsdag en woensdag wordt de wind noordelijk en zakken de maxima iets, donderdag en vrijdag is het weer warmer. Het zuiden maakt kans op een hittegolf.Vaderdag

Vaderdag
Vandaag is het al echt zomers. De zon schijnt vaak volop en neerslag is sowieso niet aan de orde. Het kwik loop top naar 25 tot 29 graden in het binnenland en ook op de stranden is het ruim 20 graden, met weinig wind en volop zon. Een heerlijke zomerdag dus en dat op Vaderdag. Dat kan dus buiten gevierd worden. Ook in de avond blijft het lang meer dag 20 graden.(Foto:Thieu Niellissen)Tropische maandag


Bron afbeelding: Thieu Niellissen/Weerplaza

Tropische maandag
Maandag gaat het kwik nog verder omhoog en wordt het in het zuiden, midden en oosten van he land rond de 30 graden. De zon schijnt nog altijd flink, maar in de middag ontstaan wel enkele stapelwolken. Het blijft vrijwel overal droog. De wind stelt nog steeds weinig voor en komt uit uiteenlopende richtingen. Regionaal halen we dus een tropische maandag (maximum > 30 graden) en als De Bilt ook de 30 graden haalt, is het zelfs landelijk een tropische dag. Mocht dat lukken, dan is het, na 27 mei, de tweede tropische dag van dit jaar.

Hittegolf
Voordat we van een hittegolf mogen spreken moeten we aan de volgende voorwaarde voldoen. We moeten 5 dagen achter elkaar een maximumtemperatuur noteren van 25 graden of meer. De tweede voorwaarde is dat op 3 dagen binnen deze serie de temperatuur hoger of gelijk aan 30 graden moet zijn.


Bron afbeelding: Weerplaza

Warme week in zuiden
Het kwik blijft ook na maandag hoog uitpakken. Maar het noorden vormt een uitzondering. De wind wordt noordelijk en het koude Noordzeewater zorgt daarmee voor enige afkoeling. In het noorden en ook in het midden komen de maxima op woensdag onder de 25 graden. Daarmee wordt de reeks van zomerse dagen onderbroken. In het zuidoosten van het land blijft het wel meer dan 25 graden. Met op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een gerede kans op 30 graden, kan het dus zomaar zijn dat we donderdag kunnen spreken van een regionale hittegolf.

Bron: Weerplaza | Gewijzigd: 18 juni, 10:01 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4231
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni, 11:44 uur | Bericht #480483


Donderdag kan het wel eens echt heet gaan worden:
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4231
Lid sinds: 5 jul. 2011
eergisteren, 18:06 uur | Bericht #480599
En of het warm is geworden vandaag:

Terug naar boven
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.704 topics, welke bij elkaar 432.244 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.416 leden.
Het nieuwste lid is Don214.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 811 mensen aan het browsen op het forum. 9 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 811, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomerdiscussie

Berichtgeving droogte

Berichtgeving onweer 22 juni

Onweerskansen

Donderdag 22 juni

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden