Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1556
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 juni, 09:19 uur | Bericht #480217

NASA gaat de zon 'aanraken' tijdens historische missie


© NASA Goddars Space Flight Center / Flickr

Na jaren van onderzoek gaat ruimtevaartorganisatie NASA naar de zon. Vandaag worden de details bekendgemaakt van de missie met ruimtesonde 'Solar Probe Plus', die volgende zomer de ruimte ingaat.

Op de speciale NASA-website over de Solar Probe Plus wordt al afgeteld naar de lancering van de speciale ruimtesonde. En hoewel de teller nog op 425 dagen staat, is de spanning groot. 

1377 graden

De Solar Probe Plus zal namelijk dichter bij de zon komen dan we ooit zijn geweest: op ruim 6 miljoen kilometer afstand. Dat lijkt alsnog heel ver weg, maar dat is zeven keer dichterbij dan een ruimteschip ooit is gekomen. Ter vergelijking: de aarde staat op bijna 150 miljoen kilometer van de zon.
De sonde zal enorm hoge temperaturen en straling moeten doorstaan. Op het punt dat het meest dicht bij de zon staat, krijgt de Solar Probe Plus 1377 graden Celsius te verduren. Het is dus spannend of de sonde de missie zal overleven.

Gevaarlijke stralingsexplosies

Wat er vandaag precies bekend wordt gemaakt, is nog onduidelijk. Maar volgens Rob van den Berg, directeur van Space Expo in Noordwijk, is deze missie erg belangrijk. "Het ruimtevaartuig zal gaan onderzoeken hoe het kan dat de atmosfeer van de zon, vele malen warmer is dan de zon zelf. Daar hebben we in de toekomst veel aan voor de ruimtevaart."

Maar misschien wel belangrijker: onderzoek dat gedaan wordt voor deze missie, kan ons in te toekomst beschermen tegen gevaarlijke situaties. Dat zit zo: "Om de zon heen zit zonnewind", vertelt Van den Berg.

"Die wind bestaat uit allemaal elektrisch geladen deeltjes en die wind kan 'exploderen' en met straling de aarde raken. In 1859 brandden door die extreme straling telegraafpalen door. Ze hadden toen natuurlijk nog geen computers."

Een illustratie van zonnewind (Foto: NASA)
Een explosie van zonnewind nu zou grote gevolgen kunnen hebben. "Als een grote explosie van straling nu de aarde raakt, dan kunnen computersystemen uitvallen. Niet alleen die van je desktop, maar ook bijvoorbeeld in vliegtuigen. Met alle gevolgen van dien. Door het onderzoek van de Solar Probe Plus komen we hier misschien meer over te weten en kunnen we die stralingsexplosies in de toekomst hopelijk gaan voorspellen."
RTL Nieuws / Saskia Nelissen

Vandaag gepresenteerdDe Solar Probe Plus werd al aangekondigd in 2010. Van toen tot nu is er onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin het ruimtevaartuig moet kunnen overleven en is er een speciaal pantser voor de sonde ontwikkeld. Nu is het moment daar waarop het vaartuig bijna de ruimte in mag. De presentatie over de Solar Probe Plus is vanaf 17.00 uur live te volgen via de website van NASA
https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/nasa-gaat-de-zon-aanraken-tijdens-historische-missie
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.868 topics, welke bij elkaar 433.198 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 462 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 462, lezen 10 mensen het topic "Fotowedstrijd is terug en trapt direct af!".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Cassini

Haar laatste missie

Fotowedstrijd

Augustus 2017

Zomer

Discussietopic 2017

Onweerskansen

Algemeen 2017

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden