Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1113
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 juni, 09:14 uur | Bericht #480429
Algemeen: de Alpen liggen onder invloed van een hoog -Barbara - dat zich uitstrekt van Engelse Kanaal - over noord Frankrijk tot aan de centrale Middellandse Zee. Aan de westflank wordt daarbij vooral in de westelijke Alpen later op de dag wat vochtigere lucht aangevoerd. De temperaturen handhaven zich op zomerse niveau. Vrijdag enige afkoeling en buien op koufront, in het weekend herstel zomerweer.

Vooral in westen stijgende onweerskansen / vrijdag ook in oosten

Een zwak oplossend koufront trok gisteren over de Alpen en zorgde voor meer bewolking en later op de dag ook voor enkele regen en onweersbuien. Veel invloed op de temperatuur had het echter niet want ondanks wat minder zon kon het kwik toch weer tot zomerse waardes oplopen. Inner-Alpin en in het zuiden en oosten werd het zelfs weer tropisch. Toppers waren in Oostenrijks Andau (Burgenland) en Brig-Gamsen in het Oberwallis alwaar het kwik met veel zon tot 33 graden opliep.
  • Gistermiddag trok het achter het koufrontje snel open en steeg het kwik met de zon weer tot hoog zomerse waardes. Foto via Twitter Kemal Ganic‏ @GanicKemo / I ❤️ Graubünden
Onderstaand nog een paar mooie foto's die Marko Prietzel tijdens een wandeling (beklimming) maakte in het gebied rondom de Säntis. Deels ligt de sneeuw hier nog meters hoog. Het volledige foto verslag met vind je op Facebook - HIER -
  • Säntis
  • Deels ligt de sneeuw van de afgelopen winter nog tot aan de dakrandVandaag en ook de komende dagen verandert er in grote lijnen niet veel aan de drukverdeling boven west en centraal Europa (hogedruk) en stromingspatroon en daarmee aan het warme Frühsommer wetter. Wel zien we dat vanuit het westen wat vochtigere lucht vooral over de westelijke Alpen gaat uitstromen. De middagtemperaturen bewegen zich met veel zon tussen de 25 en 30 graden en lokaal ook nog wat hoger. De vorstgrens vinden we vandaag zo tussen de 4200 en 4500 meter, geleidelijk dalend morgen naar circa 4000 meter

In Frankrijk ontwikkelen zich op dit moment in de labielere luchtmassa´ al enkele regen en onweersbuien die later op de dag dan ook de westelijke Alpen zullen aandoen. Ook het oosten moet echter rekening houden met lokaal een verfrissend warmte onweder.

Richting en op de vrijdag samenhangend met een van de Noordzee naar Duitsland inkomende hoogtetrog dan overal stijgende kans op regen en onweersbuien gevolgd door enige afkoeling. Vooral de noordelijke en noordoostelijke Alpen zullen met het systeem te maken  gaan krijgen en hier kunnen op het koufront pittige regen en onweersbuien gaan vallen. Vorstgrens dan dalend naar 3500 tot 2800 meter in het noordoosten tijdelijk tot 2300 meter.
  • Vrijdag enige tempering van het zomerse weer door inkomend koufront (trog)
  • Donderdagavond -nacht vrijdag van west naar oost oplevende buien (onweer) activiteit
Voor details is het op nu nog wat te vroeg maar het is zeker zaak om de ontwikkelingen even goed in de gaten te houden. Dat geldt met name voor diegenen die tegen die tijd van plan zijn de bergen in te trekken of voor andere outdoor activiteiten.
Zaterdag gaat achter het front met toenemende hogedruk vanuit het westen weer drogere en warmere lucht binnenstromen. In het weekend mogen we dan weer veel zon verwachten met middagtemperaturen die algemeen tussen de 25 en 30 graden zullen uitkomen.
  • Weekend en begign volgende week weer gewoon zomers in grote delen van Europa. Onbestendig en koeler is het in het noorden o.i.v depressies
Waarschijnlijk gaan rond het midden van de week dan weer op herhaling wanneer een volgende storing voor oplevende neerslag (buien) activiteit gaat zorgen met opnieuw een tijdelijke tempering van de zomerse warmte.
  • GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen
Hoe het één en ander zich de komende dagen zal gaan ontwikkelen gaan we de komende dagen op de voet volgen. Een fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel in Oberwallis nog wat lage stratus bewolking die snel plaats zal gaan maken voor de zon en tropische temperaturen in de middag. Ciao


UV - Index
Vandaag minder actueel maar des te meer voor de komende week. Met de steeds hoger staande zon en krachtige zonnestraling zal de UV index in de bergen waardes tussen de 10 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie - UV Index -
  • In de bergen worden de komende dagen zeer hoge UV index waardes bereikt ( tussen de 9 en 12)!
Alpenweerman trainingen: Wolkenherkenning / Fronten / Thermische winden / Föhn
Voor alle  (Alpen)weer geïnteresseerden en "berg-activisten" : Alpenweerman verzorgt ook trainingen op locatie in Nederland. Op 18 juni in Arnhem. Er is nog plek, voor OO leden korting. Voor meer info verwijs ik graag naar de website of - HIER -  Tot dan!
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.876 topics, welke bij elkaar 433.217 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 257 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 257, lezen 5 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

AWM

Het weer in de Alpen

Totale Zonsverduistering

21 augustus

Fotowedstrijd

Augustus 2017

Onweerskansen

Algemeen 2017

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden