Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1113
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 juni, 08:28 uur | Bericht #480460
Algemeen: achter een naar het oosten wegtrekkend koufront neemt de hogedruk vanuit het westen weer toe. De vochtige warme luchtmassa`s maken plaats voor drogere en hoofdzakelijk in de noordoostelijke Alpen ook voor duidelijk koelere luchtmassa's. In het weekend met verder toenemende hogedruk overgang naar (zeer) warm zomerweer.

Na koufront snel herstel zomerweer

Gisteren ontstonden in de vochtig warme labiele luchtmassa`s lokaal weer diverse regen en onweersbuien waarbij lokaal hagel en zware windstoten werden gemeld. De buien werden later op de dag nog extra getriggerd door een koufront.
  • Spectaculaire onweersluchten dinsdagavond boven het zuid-oosten van Oostenrijk. Via Twitter Mark Tarello‏ @mark_tarello / Photo credit: Metej Jezernik.
Achter het koufront neemt vandaag van west naar oost de invloed  van een volgend hoog dat luistert naar de naam - Concha- weer toe en vanaf vrijdag gaat er ook weer veel warmere lucht over de Alpen uitstromen.
  • Radarbeeld 08h00
De westelijke zuidelijke Alpen krijgen met een opkomende noordwestelijke stromen te maken met Föhn en daar gaat het kwik vandaag alweer naar tropische hoogtes oplopen. Elders is het met 25 tot 29 graden niet meer zo heel warm.
  • Lenticularis wolken boven de Mittelallalin in Saas-Fee (3500m) verraden de aanwezige föhn
Koeler en onbestendig(er) is het in het noordoosten alwaar vrijdag en  zaterdag de meest koude lucht gaat binnenstromen. Veel meer dan 18 a 20 graden wordt het er niet en ook in de bergen koelt het er markant af. Op 1500 meter daalt het kwik hier naar een graad of 5 en de vorstgrens naar 2200 tot 2000 meter.
  • GFS voor vrijdag middag. In het zuiden wordt het met ondersteuning van de föhn zeer warm (heet). In het noordoosten gaat het markant afkoelen
Tevens kunnen er in de koelere lucht met voorkeur voor de noordkant enkele buien vallen. Daarnaast staat er ook een stevige wind die het voor het gevoel nog wat kouder maakt. Zondag dan net als ook al in het westen en zuiden ook in het oosten steeds verder toenemende hogedruk en in alle hoogtes weer opwarming.
  • Zondag vindt de 32e Aletsch halve-marathon plaats en net als in 2015 (foto) zal het ook dit jaar met veel zon en hoge tempeaturen weer zweten worden
De nieuwe week belooft met hogedruk weer volop zomers te gaan verlopen. Met veel zon stijgen de temperaturen weer naar hoog-zomerse waardes met lokaal ook weer tropische temperaturen. Ook in de bergen is het zeer zacht, op 1500 meter stijgt het kwik naar 18 tot 22 graden en de vorstgrens naar 4000 tot 4800 meter (hoogste waardes voor het westen en het zuiden).
  • ECMWF (EC12) voor woensdag 21 juni.
Aanvankelijk is de kans op een lokaal warmte onweder niet erg groot, vanaf woensdag onder een wat vlakkere drukverdeling en met toename van de luchtvochtigheid dan wel weer weer stijgende onweerskansen. De oostelijke Alpen blijven ook op de wat langere termijn gevoelig voor storingsinvloed en koelere lucht vanuit het noorden. Zie GFS ensembles hieronder


Tot zover voor deze donderdag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao

UV - Index
Met de steeds hoger staande zon en krachtige zonnestraling zal de UV index in de bergen waardes tussen de 10 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie - UV Index -
  • In de bergen worden de komende dagen zeer hoge UV index waardes bereikt ( tussen de 9 en 12)!

Alpenweerman  "vakantie modus"
In verband met de komende vakantie periode (ook van onze weermannen -team) zullen we de komende tijd de (Alpen)weerberichten niet dagelijks meer verzorgen of enkel nog via korte(re) updates.Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie - Meteo-Oberwallis - en onze link - Alpenwebcams
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.868 topics, welke bij elkaar 433.198 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 407 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 407, lezen 10 mensen het topic "Fotowedstrijd is terug en trapt direct af!".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Onweerskansen

Algemeen 2017

Zomer

Discussietopic 2017

Fotowedstrijd

Augustus 2017

Cassini

Haar laatste missie

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden