Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1112
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 juli, 09:34 uur | Bericht #480972
Algemeen: onder een vlakke drukverdeling boven grote delen van west Europa wordt in fases vochtig warme lucht aangevoerd. De westelijke Alpen profiteren met meer hogedruk van stabieler condities met ook  meer zon. Donderdag van west naar oost tussenhoog invloed, vrijdag opkomend koufront. In het weekend dient zich door aansturing van het Azorenhoog een volgende warmere zomerse weerfase aan.

Koeler onbestendig zomerweer

Men neme een portie vochtig warme lucht, een naderende hoogtetrog met frontale storingen, de dagelijkse gang (opwarming zon) en de meeste ingrediënten voor het ontstaan van regen en onweersbuien zijn aanwezig. De grote vraag rest dan nog waar precies die buien hun lading zullen gaan lossen en hoe zwaar ze zullen gaan uitpakken?!

Helaas kan geen mens deze vraag precies beantwoorden en en dat geldt al helemaal voor een periode van meerdere dagen. Het blijft dus, hoe goed de modellen of weermannen ook zijn, altijd een benadering van de realiteit.

Veel hangt af van de exacte koers van jet en de depressies, de timing van de fronten maar vooral ook van kleinschaligere lokale factoren (triggers, locatie, orografie) en het zal verder een kwestie blijven van nowcasten dan wel goed de lucht en weerberichten (radar) in de gaten te houden!


Radarbeeld 09h00 via WetterOnline.de.

Waar zullen vandaag de buien weer gaan vallen??!![/caption]Bijzonder heftig was gistermiddag onweersbui in de omgeving van Wenen (Airport) waar een knaap van een tornado voor "Amerikaanse" taferelen zorgde. Gelukkig trok de Tornado over onbewoond agrarisch gebied zonder schade aan te richten.

Naast de Tornado vielen er ook enorme hagelstenen uit de Weens onweerscel. Foto Manuel Oberhuber‏ @manu_bxDeze week zal duidelijk minder warm (koeler) gaan verlopen maar voor wat betreft de temperaturen hoeven we ons geen zorgen te maken, ga maar uit van 22 tot 26 graden en in het oosten en zuiden ook hoger met lokaal tropische waardes. Op 850 hPa (1500m hoogte) wordt het 18 tot 10 graden en de vorstgrens zit de komende dagen meest tussen de 4000 en 3200 meter. Het meest actieve weer (regen en onweersbuien) zal voorbestemd zijn voor de oostelijke en noordelijke Alpen. De westelijke (Franse) Alpen profiteren van meer hogedruk met stabielere als ook drogere en zonnigere condities.Donderdag gaat een mobiele wig (tussenhoog) voor een kortere stabielere weersituatie zorgen voordat op vrijdag een koufront een volgende portie nog wat koudere lucht gaat aanvoeren. Voor het front uit kan het kwik nog even lekker oplopen. de hoogste waardes zullen in het oosten worden gehaald, lokaal kan het daar 32 graden worden. Vorstgrens aan de noordkant in de koudere lucht dan tijdelijk dalend tot 2400 a 200 meter en op 850 hPa tot een graad of 4 a 5.GFS T850 anomalie. Vrijdag zaterdag duidelijk koeler (blauw) en 2 tot 4 graden onder het langjarig klimatologisch gemiddeldeVoor de gletsjers in de Alpen maakt het allemaal weinig uit en het jaar 2017 kon wel weer eens een heel beroerd jaar te gaan worden. De start was al slecht na de winter met weinig neerslag (sneeuw) en de zeer warme voor-zomerse periode zorgde voor de rest.

Hieronder een impressie vastgelegd door Marko Prietzel vanuit het Zwitserse Engadin. Kenners van dit gebied maar ook metingen  constateren dat ook hier de laatste 10 jaren in een versneld tempo enorm veel aan ijsmassa's verloren is gegaan!

De gevolgde bergwandel -route in het Engadin zie - HIER -


Het is warm en het blijft (iets minder) warm en het smelten van de gletsjers gaat in hoog tempo onverminderd verder. 2017 zou wel weer eens een record "smeltjaar" Kunnen gaan worden. Foto Panorama Wanderweg richting Chamanna Coaz / Piz Roseg, Lej da Vadret, Piz Glüschaint. Via Marko Prietzel (FB)

f
​Rosegtal in het Benina massie


Chamanna Coaz voor der Gletscherzunge van de Roseggletsjer
De omvang van de gletsjer wordt mooi zichtbaar wanneer we de "hut" in een wat ruimere perspectief plaatsen. Overigens hebben de gletsjers de laatste 10 jaren ook hier in het Engadin enorm veel aan massa verloren! (global warming)
Piz Scerscen (3971m) Op de top zijn 2 bergbeklimmers onderweg (nog net te zien)

Verdere afkoeling, weekend herstel zomerweer
De vrijdag en ook de zaterdag zullen vooral aan de noordkant dus onbestendig en duidelijk koeler gaan verlopen. Zondag krijgt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog weer vat op het west Europese weer en ook de Alpen. Met veel zon gaan de temperaturen in aanloop naar een volgende hoog zomerse fase weer in de lift. In hoeverre de buienactiviteit in het verdere verloop van de volgende week (vlakkere drukverdeling) dan een spelbreker zou kunnen gaan worden is met de kennis van nu nog niet geheel duidelijk.


ECMWF (EC12) voor zondag 16 juli. In de loop van het weekend keert met een uitloper van het Azoerenhoog de warme lucht en zon weer terug. Tmax weer oplopend naar 25 tot 30 graden en lokaal ook hoger

De komende dagen kunnen mens en natuur dus even bijkomen na al die thermische hoogstandjes van de afgelopen tijd. Vanaf het weekend dan weer overgang naar stabieler en vooral warmer zomerweer. Voor de gletsjers ondanks de wat koelere fase dus verder minder fraaie ontwikkelingen!


Vergelijk de T850 hPa voor volgende week met 4 tot 6 graden boven "normaal" GFS T850 hPa anomalie voor woensdag 19 juli
Hieronder nog de GFS ensembles west en oostelijke Alpen met de duidelijke opwarming in het weekend.

Fijne dag vanuit Termen in Oberwallis, ciao
De UV index kan deze dagen in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie - UV Index -
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.799 topics, welke bij elkaar 432.905 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.441 leden.
Het nieuwste lid is david_groningen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 437 mensen aan het browsen op het forum. 15 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 437, lezen 42 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Volg de buien

met onze Storm Tracker, met live bliksemdata

Onweer Visp (CH)

Video door forumlid pkd19

Onweerskansen

Woensdagavond kans op (zeer) zware buien

Berichtgeving

Alle berichtgeving rondom het noodweer van 19-20 juli

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden