Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1556
Lid sinds: 13 jan. 2015
7 augustus, 11:14 uur | Bericht #481604

Totale zonsverduistering 21 augustus 2017 in Amerika te zien

Dit is de eerstvolgende totale zonsverduistering waar heel veel liefhebbers naar uitkijken: een eclips in de zomer midden in de Verenigde Staten! Niet alleen zullen zeer veel Amerikanen hun best doen om in het eclipspad te komen, maar ook veel buitenlandse toeristen zullen deze gelegenheid aangrijpen voor een bezoek aan de VS.

De grootste duur van de totaliteit van deze eclips is 2 m 40 s in de staat Kentucky. Maar zelfs twee minuten aan de westkust van de VS is nog interessant. Het eclipspad loopt van west naar oost, van Oregon over Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennessee, naar South Carolina, en passeert daarbij toeristisch interessante plaatsen als Yellowstone National Park en Nashville.

Qua omstandigheden doet deze eclips denken aan die van 11 augustus 1999 in Europa: in de zomer dwars over een (redelijk) dichtbevolkt continent met goede autoverbindingen. Het is dus mogelijk om een interessante plek uit te zoeken, maar eventueel uit te wijken naar een andere plek met beter weer. Ook sterrenkundig zijn er overeenkomsten: beide eclipsen behoren tot dezelfde Saroscyclus.

Bovenstaande figuur toont het zichtbaarheidsgebied van de zonsverduistering van 21 augustus 2017. Het pad van de totale eclips begint ten westen van de VS, loopt dan dwars over Noord-Amerika, tot ver voorbij de oostkust. Aan weerszijden van het totaliteitspad is een veel breder gebied waar de zon slechts gedeeltelijk verduisterd wordt. De noordelijke grens van dit gebied loopt over het Noordpoolgebied. De zuidelijke grens loopt over Zuid-Amerika. De lichtblauwe lijnen verbinden de plaatsen waar de grootte van de eclips respectievelijk 80, 60, 40 en 20 procent bedraagt. De tijdstippen bij de groene lijnen geven aan wanneer de eclips daar maximaal is. Deze tijd is gegeven in UT; dat is 2 uur vroeger dan de zomertijd in Nederland. In de twee rode ovale gebieden is slechts een deel van de eclips te zien. In het linkerovaal is het einde van de eclips te zien, maar niet het begin. De zon komt er tijdens de zonsverduistering op. In het rechterovaal is wel het begin van de verduistering te zien, maar niet het einde, omdat de zon er tijdens de verduistering ondergaat. (Illustratie: F. Espenak/NASA)


Kaart van het eclipspad over de Verenigde Staten. (Illustratie: GreatAmericanEclipse.com)Gedetailleerde kaarten van het eclipsgebied vind je op de NASA-website.

AnimatieOnderstaande animatie, gemaakt met het programma Starry Night, toont hoe de schaduw van de maan over de aarde beweegt. We bekijken het vanaf een punt iets naast de zon, zodat we eerste de maan voor de aarde zien passeren, gevolgd door zijn schaduw op het oppervlak van de aarde.Bron: http://www.zonsverduistering.nl/eclips2017augustus.html 

Aangezien de totale verduistering in Amerika te zien is, hierbij enkele links die live gaan:
https://live.slooh.com/ 
https://www.nasa.gov/eclipselive 
https://www.timeanddate.com/live/ 
https://www.exploratorium.edu/eclipse 
http://www.popularmechanics.com/space/moon-mars/a25942/nasa-stream-total-solar-eclipse/ 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.869 topics, welke bij elkaar 433.198 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.459 leden.
Het nieuwste lid is Jan Cees.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 376 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 376, lezen 6 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Onweerskansen

Algemeen 2017

Fotowedstrijd

Augustus 2017

Zomer

Discussietopic 2017

Cassini

Haar laatste missie

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden